De Spiderbot 3D printer, het uitbreiden van zelf fabricage mogelijkheden

Om thuis meer mogelijkheden te hebben voor het maken van onderdelen voor de hobby, is de keus gevallen op het aanschaffen van een 3D printer. Eenmaal besloten voor een 3D printer te gaan begint het feest pas. Er zijn vele soorten en maten te krijgen op de hobby markt, ieder met hun eigen functionaliteit en prijskaartje. Eerst goed inlezen helpt, er is op het internet erg veel te vinden over 3D printers in het algemeen en welke printer waar toe in staat is. Hierna is er een lijst opgesteld met eisen en wensen, lettend op de mogelijkheden van 3D printers en benodigdheden voor huidige hobby projecten.

De volgende bronnen zijn gebruikt voor informatie inwinning.

 • Make magazine 3D printer comparison guide van vorig jaar, een goed overzichtelijk en uitgebreide test verslaglegging van diverse printers (link).
 • 3D Printing Robot Parts – Using PLA vs. ABS youtube discussie (link) voor het gebruik van PLA of ABS voor robot onderdelen. De conclusie, gebruik PLA voor snel en goedkoop prototypen (meerdere iteraties). Gebruik vervolgens ABS voor het uiteindelijk print ontwerp, dit materiaal kan aanzienlijk beter tegen hogere temperaturen van bijvoorbeeld servo’s.
 • Makerbot operator forum (link) van Makerbot gebruikers.
 • Een bezoek aan een 3D printer evenement en beurs (link), waarbij ook nog een workshop gevolgd kon worden voor het zelf printen van een object met een Ultimaker.

De lijst van eisen en wensen:

 • Verwarmd bouw platform, een vereiste voor het mooi printen van ABS.
 • Minimaal 10 x 10 x 10 [cm] print formaat, bij voorkeur zo groot als mogelijk.
 • Afgesloten of afsluitbaar om tocht en temperatuur invloeden van buitenaf te beperken.
 • Print nauwkeurigheid in de z richting van minimaal 0.2 mm.
 • Dual extruder, om het mogelijk te maken om in 1 print met 2 kleuren te werken.
 • Fatsoenlijk snel, het was erg lastig om hier een meetbare specificatie voor te bedenken dan wel te vergelijken tussen verschillende leveranciers.
 • Niet te duur, het maximale budget was 2500 Euro.
 • Indien het een onbekend bedrijf was, moest de soft/hardware open source zijn, zodat ik in geval van faillissement zelf nog aan de printer kan werken.
 • Het kunnen printen van PLA, ABS en PVA (materiaal op alcohol basis, lost op in water).

De uiteindelijke keuze is gemaakt uit de volgende printers.

 • Makerbot replicator 2X, € 2850,- (link).
 • Ultimaker, van Nederlandse bodem, € 1195,- positieve reviews, ook al gebruikt voor test prints (link), echter geen verwarmd print bed en dual extruder mogelijkheden. http://www.ultimaker.com/
 • Bukobot DUO, vers van Kickstarter, $ 1495,-  mooie prijs voor alle functionaliteit (alles behalve een afsluitende behuizing). Echter werd deze printer door alle invoer rechten en transport kosten makkelijk een paar honderd euro duurder. http://deezmaker.com/
 • Spiderbot, delta robot principe, € 1295,-, snel, theoretisch hoge nauwkeurigheid, hoge kwaliteit industriële componenten. Voldoet aan alle requirements, behalve de dual extruder, die wel in de planning staat. De prijs was, gezien de levering uit Frankrijk kwam erg goed, had indertijd voor de vroege vogels ook nog 100 euro korting. www.spiderbot.eu

Zoals aan de titel van dit bericht af te lezen valt, is de keuze uiteindelijk gevallen op de Spiderbot 3D printer. Na deze besteld te hebben was de levertijd ongeveer 7 weken. Het heeft een lang weekend gekost (~10 uur) om hem in elkaar te zetten. De machine bleek in de praktijk toch een stuk groter te zijn dan oorspronkelijk aangenomen, niet erg, het maakt hem alleen maar imposanter om naast je op het bureau hebben.

Helaas waren er wel een paar kleine issues, die gezien dit de eerste productie ronde van de Spiderbot was, wel lichtelijk te verwachten waren. De support van de leverancier was top, binnen enkele dagen was er voor een kapot onderdeel een nieuwe. Een lastig en vervelend probleem bleek, na heel veel meten en gedoe dat de Pololu stappen motor controllers te heet werden. Dit zorgde ervoor dat de print kop nog wel eens verschoof (of juist niet) tijdens het printen. Met een ventilator erboven lijkt het euvel opgelost.

De eerste test prints waren door de oververhitting niet geslaagd, de prints erna zijn een stuk strakker. Het eerste onderdeel voor de Tachikoma robot is ook al geprint. Er valt veel te halen bij een voor 3D printen geoptimaliseerd ontwerp. Om de kennis en kunde op dit vlak op te vijzelen is er een mooie cursus bij Udemy van Makezine, Design for 3D printing (link).

Een video van de Spiderbot 3D printer tijdens het printen.

Een video van de Spiderbot 3D printer tijdens het printen.

Onderstaand een aantal afbeeldingen van tijdens het assembleren, de eerste foutieve test prints, de prints na het oplossen van het oververhitten en het eerste Tachikoma onderdeel.

Leave a Reply