Procesanalyse: Campina

Opdrachtgever: Campina
Opdracht: Uitrekenen economische grens ten opzichte van de afkoeltijd en warm houd tijd. Wat is het voordeligst voor welke hoeveelheid tijd?
Groepsgrootte: 5 personen
Rol: Voorzitter (Projectleider)

Campina B.V. te Rotterdam verwerkt rauwe melk voor de productie van melk voor consumptie en andere zuivelproducten. Bij dit proces is de pasteur van belang voor het verwarmen van de melk (pasteurisatie) en zo de houdbaarheid van melk te verlengen en de datum op het pak te garanderen.

De vraag aan de studenten om te onderzoeken is: Als de pasteur wordt uitgezet na productie om te worden gereinigd, is het dan energetisch rendabel om de pasteur en leidingstelsel warm te houden? Als blijkt dat wel of niet verwarmen of eventueel isoleren veel energie bespaart dan kan een aanzienlijke energie besparing opleveren.

Voor deze procesanalyse is door de groep de installatie bezichtigd (excursie van de fabriek) en is informatie verzameld uit fabrieksdocumentatie. Een model is opgesteld waarin de bijhorende formules en berekeningen gekoppeld zijn. Deze zijn in Excel uitgevoerd, waardoor invoerwaarden makkelijk aanpasbaar zijn. De conclusie was, dat zodra de pasteur na het reinigen niet binnen 67 minuten aangezet moest worden het energie zuiniger is om de pasteur uit te zetten.

Leave a Reply